Bereidingstip; De lekkerste Erwtensoep uit Twente

Onze bereidingstip voor de lekkerste erwtensoep uit Twente

De koude dagen zijn nu toch echt in aantocht. Wat is dan lekkerder dan een pan heerlijke erwtensoep te maken. De ouderwetse volle smaak, vers en niks uit een pakje, mmmmm. Je waant je bijna weer terug in de keuken bij je moeder, of bij oma.

De erwtensoep is bijzonder gemakkelijk te maken, met verse ingrediënten en is nog eens gezond bovendien.

Gemakkelijk zelf te bereiden

Erwtensoep

De naam zegt het al, soep gemaakt van erwten, om precies te zijn van spliterwten. In Nederland wordt erwtensoep ook wel aangeduid als snert, dat komt omdat deze soep met name in de winter wordt bereid. Doordat de soep zo dik is, heeft het meer weg van pap dan van soep. De smaak is echter onovertroffen.

Geloof het of niet, maar erwtensoep wordt eigenlijk over de hele wereld wel gegeten en is al een behoorlijk “oude” soep. De soep werd al als zodanig omschreven door de oude Grieken van ca. 500 v.Chr. In noordwest- en Oost-Europa zijn de dikke erwtensoepen populair, maar ook in de USA, Australië, India en in het midden-oosten zijn minder dikke varianten van erwtensoep verkrijgbaar.

Het eerste Nederlandse recept van snert is terug te herleiden tot aan het begin van de 16e eeuw.

Ons gerecht is nog niet zo oud, maar smaakt er niet minder authentiek om.

Misschien wist je het nog niet

Erwtensoep wordt eigenlijk pas echt lekker, als je ‘m een dag van te voren maakt. De echte liefhebbers noemen snert pas echt snert als deze een nacht heeft gestaan. De soep wordt dan net nog even iets dikker.

Je kunt de soep bereiden met (vet) varkensvlees, zoals bijvoorbeeld krabbetjes, speklap, karbonade of een varkenspoot. Wij hebben gekozen voor de karbonade variant. Uiteraard mag een mooie rookworst niet worden vergeten. 

Als bijgerecht kun je bijvoorbeeld eens kiezen om er roggebrood bij te serveren, zonder beleg of met kaas of boter.

De voorbereiding: De lekkerste erwtensoep uit Twente

Hoe ga je te werk voor deze overheerlijke pan met erwtensoep

  • Neem een grote pan
  • Vul deze pan met water en voeg de bouillonblokjes toe
  • Breng het geheel aan de kook
  • De spliterwten doe je vast in een vergiet en wast deze goed met koud water
  • Als je de spliterwten gewassen hebt doe je deze samen met peperkorrels in het kokende water
  • Zet het vuur lager en laat het geheel nu langzaam 2 uur pruttelen
  • Snij het bot van de karbonades en snij het vlees in stukjes en voeg deze tegelijkertijd toe met de spliterwten
  • Doordat je het vlees toevoegt, geeft dit ook al meteen smaak af
  • Denk eraan, dat je het geheel regelmatig een beetje doorroert
  • Het moet uiteindelijk een mooie gladde groene massa worden
  • Het vlees gaart langzaam mee en wordt heerlijk mals
  • Snij de groentes
  • De bleekselderij in mooie halve ringen
  • De prei in ringen
  • Knolselderij in blokjes en de ui in halve ringen
  • De wortels in kleine stukjes
  • Na 2 uur, en alles een mooie gladde massa geworden is, voeg je de groentes toe
  • Schil de aardappels en snij deze in kleine blokjes en voeg deze eveneens toe
  • Door het zetmeel van de aardappels zal de soep mooi binden tot een stevig geheel
  • Laat het geheel rustig nog z’n half uur pruttelen op laag vuur. Vergeet niet regelmatig te roeren en te proeven
  • Als de soep klaar is, voeg dan nog wat versie peterselie en bladselderij toe
  • De rookworst kun je in een separate pan met water warm laten worden, denk eraan niet koken
  • De rookworst kun je ook in stukken snijden en aan de soep toevoegen
  • Eet smakelijk!

De lekkerste erwtensoep uit Twente

Als je deze pan soep gemaakt hebt voor je gezin, ben jij de held deze winter. We kunnen het ons niet voorstellen, maar mocht je wat overhouden, deze soep kun je prima invriezen. Wedden dat ie daarna nog lekkerder is?

Overig vlees

De lekkerste erwtensoep uit Twente voor 4 - 6 personen

Voorbereiding: ca. 30 minuten –  Bereidingstijd: 2 uur 30 minuten – Totaal: ca. 3 uur – Moeilijkheidsgraad: gemakkelijk

Benodigdheden voor Erwtensoep

  • Grote pan
  • Water (3 – 4 liter)

Ingrediënten

  • 3 Prachtige schouderkarbonades
  • 1 of 2 Mooie ambachtelijke rookworsten
  • 1 x Knolselderij
  • 3-4 Stronken prei (niet te dik)
  • 2 Mooie dikke winterwortels
  • 3-4 Stengels bleekselderij
  • 500 – 600 gram spliterwten
  • 1 x grote ui
  • Selderij, een mooie bos
  • Peterselie, eveneens een mooie bos
  • 3 Mooie aardappels, vastkokend (anders vallen ze uit elkaar)
  • 3 Runderbouillonblokjes
  • 2 Groentebouillonblokjes
  • Peperkorrels
  • Zeezout

Tip:

Je kunt variëren met de hoeveelheid groentes. Houdt je van lekker veel groentes, doe dan bijvoorbeeld meer bleekselderij of wortels in het gerecht.