Onze bereidingstip voor Paella Mixta met chorizo worst en kip
Een combinatie van zeevruchten, eigengemaakte chorizo worst en kip
Spanje en Paella gaan heel goed samen. Maar deze Paella Mixta is werkelijk iets bijzonders. We bereiden deze niet alleen met zeevruchten, zoals garnalen en mosselen maar ook met kip en onze eigengemaakte chorizo worst. Dit recept is echt het proberen waard, kortom een aanrader.
Gemakkelijk zelf te bereiden
Wat is een Paella?
Paella vindt zijn oorsprong in het Spaanse Valencia en is een gerecht wat al meer dan 1.000 jaar oud is. Het is min of meer hét nationale gerecht van Spanje. Wat veel mensen niet weten is dat een authentieke Spaanse Paella eigenlijk geen vis, schaal en schelpdieren bevat. Traditioneel werd het gerecht bereidt met kip, konijn en bonen.
Wij hebben gekozen voor de bereiding van een Paella Mixta, oftewel een gemengde Paella, met kip, Chorizo worst, groenten en schaaldieren. Resultaat: een mooie Paella waarmee iedereen uit de voeten kan.
Wat maakt een Paella Mixta nou zo bijzonder?
Een Paella is vooral een smaakbeleving, het is toegankelijk, smeuïg en echt een verwennerij. Zelfs mensen die nog nooit een Paella geproefd hebben, zullen fan worden van dit gerecht.
Deze Paella Mixta is een mix van zeevruchten en onze huisgemaakte chorizo worst en kip. Voor de kip kun je kippenpoten of -dijen gebruiken. Omdat het een mix is van zeevruchten, groenten én vlees, maakt dat deze Paella best bijzonder genoemd mag worden. Je kunt in dit gerecht ook je eigen fantasie kwijt. Het kan bijvoorbeeld prima om meer groenten toe te voegen. Bijv. met paprika of snijbonen in plaats van sperziebonen.
Wedden dat je met de bereiding van dit gerecht iedereen een groot plezier doet?
De bereiding: Paella Mixta met chorizo worst en kip
Hoe ga je te werk: Paella Mixta
Groenten
- Maak de boontjes schoon, halveer ze en kook ze in een pan met ruim water net beetgaar
- Voeg halverwege de diepvriesdoperwtjes toe
- Afgieten en bewaren in de pan met afgesloten deksel
Paella
- Doe olijfolie in een koekenpan
- Doe de kippendijen in de pan en bak deze goudbruin
- Voeg de ui en knoflook toe
- Bak deze ca. 8 minuten mee
- Voeg op het laatst de zeevruchten toe en bak deze ca. 2 minuten mee
- Voeg de tomaten, rijst, saffraan en water toe
- Haal het velletje van de chorizo worst en snijd in plakjes
- Voeg deze eveneens toe
- Breng op smaak met peper en zout en breng aan de kook
- Dek de pan af, en laat op laag vuur sudderen
- Kijk regelmatig of de rijst het vocht geabsorbeerd heeft, ca. 15 minuten
- Voeg op het laatst de boontjes en doperwtjes toe
Garnalen
- Doe olijfolie in een koekenpan
- Bak de garnalen even kort op hoog vuur in de pan
- Breng op smaak met peper en zout
- Als ze mooi roze zijn, schep je ze over in de Paella pan met rijst
Mosselen
- Maak de koekenpan schoon
- Giet de wijn en citroensap erbij en voeg de mosselen en zeevruchten toe
- Denk de pan af en breng al roerend aan de kook totdat de mosselen open gaan
- Mosselen die gesloten blijven eruit halen
- Hevel het geheel incl. het vocht over in de Paella pan met rijst
- Voeg voor de kleur nog even een handjevol verse peterselie toe
- Garneer nog met gehalveerde partjes citroen; klaar!
- Eet smakelijk!
Overheerlijke Spaanse Paella Mixta met chorizo worst, kip én zeevruchten
Hét beste van twee werelden. Deze Paella Mixta is niet alleen rijkelijk gevuld met allerlei smaakvolle ingrediënten, maar ziet er ook nog eens fantastisch uit. Last but not least, het smaakt top!

Paella mixta voor 4 - 6 personen
Benodigdheden voor Paella mixta
- Grote koekenpan of Paella pan
- Extra koekenpan
Ingrediënten
- chorizo worst, 1 ex. vel verwijderen en in partjes of blokjes gesneden
- Kippedijen of kippepoten, 500 gram
- Ui, 1, in ringen gesneden
- Tomatenblokjes, blik a 400 ml
- Safraandraadjes (zakje)
- Knoflookteentjes, 2 stuks in plakjes gesneden
- Water, 1 -1,5 kopje
- Arborio of Paella rijs, 400 gram
- Olijfolie, extra vierge, 60 ml
- Zeevruchten, (diepvries) ontdooien 400 gram
- Garnalen, (rauw, ongepeld diepvries), ontdooien, ontdoen van kop en ingewanden, 250 gram
- Mosselen, 8 stuks (misschien al bij de zeevruchten in)
- Doperwten, fijn, diepvries, 200 gram
- Sperzieboontjes, 200 gram
- Droge witte wijn, 100 ml
- Peterselie, plat, gehakt, 2 eetlepels
- Citroen, sap, 1 eetlepel
- Zeezout,
- Zwarte peper
Tip:
Wil je meer groentes toevoegen? Geen probleem, paprika past bijvoorbeeld heel erg mooi of snijbonen i.p.v. sperzieboontjes. We kunnen het ons niet voorstellen, maar mocht er onverhoopt iets over zijn, dan is dit gerecht prima om in te vriezen. Je kunt het rustig 2 maand bewaren in de vriezer.


