Bereidingstip; De lekkerste Spareribs van de BBQ

Onze bereidingstip voor de ultieme Spareribs van de BBQ

Sappige, gebakken Spareribs zijn heerlijk, zeker als ze zo van het bot vallen! Maar vaak krijgen we de vraag hoe je dat nu voor elkaar kunt krijgen. In deze bereidingstip leggen we je uit hoe ook jij de ongelooflijke smaak kunt verkrijgen zoals chef koks die maken. Dit doe je door eerst een gemakkelijk te maken droge rub aan te brengen en vervolgens de ribs met een gekruid barbecuesausmengsel af te maken. Dit is zo lekker dat je nooit meer anders wilt! Om je vingers bij af te likken! Hieronder volgt de bereidingswijze voor de ultieme Spareribs van de bbq.

Gemakkelijk zelf te bereiden

De Spareribs

De Spareribs die wij voor bereiden zijn afkomstig van de varkens van de boeren rondom Saasveld. Mooie varkens die veel beweging hebben gehad waardoor het vlees van zeer goede kwaliteit is. De Spareribs zijn gesneden van het gedeelte tegen de lende, vlakbij de ruggengraat. De spareribs zijn daardoor handzaam en bevatten lekker veel vlees, ze worden ook wel “baby back ribde” genoemd. Ze zijn onze favoriet voor op de barbecue.

Een beetje werk vooraf en dan de barbecue het meeste werk laten doen, terwijl je de overheerlijke bbq geuren ruikt die door de hele tuin gaan en je buren jaloers maken. Aan tafel met een bord malse varkensribbetjes is waar iedereen blij van wordt, jij toch ook?

Jullie zijn al dol op onze kant-en-klare Spareribs uit onze winkel, maar velen van jullie hebben gevraagd hoe je de naturel spareribs op de bbq kunt maken.

Spareribs uit de oven

Overigens kun je, als je barbecue hebt, exact dezelfde bereidingswijze aanhouden en je Spareribs in de oven bereiden. Je kunt er dus alle kanten mee op.

De voorbereiding

De varkensribben zijn standaard voorzien van een soort vlies. Ieder z’n voorkeur, de ene houdt ervan, de ander wil liever het vlies eraf hebben. Hieronder een korte voorbereidingstip, voor als je de Spareribs liever zonder vlies eet.

Doe vooral waar JIJ van houdt!

  1. Dep het vlees droog met keukenpapier
  2. Verwijder eventueel overtollig vet en kleine loshangende stukjes vlees, dit verbrand alleen maar en is zonde van de smaak
  3. Draai de ribben om met de bot/rekkant naar boven.
  4. Schuif voorzichtig een bot mes onder het membraan aan het ene uiteinde van het rek.
  5. Til op om het membraan van het bot los te maken.
  6. Gebruik een vel keukenpapier om het membraan vast te houden en pel het van de achterkant van de ribben.
    Het moet dan in één stuk loskomen.
  7. Zo, nu kun je de Spareribs nog een keer droogdeppen met keukenpapier als je dat wilt

De voorbereiding: Spareribs van de bbq

Hoe ga je te werk: Spareribs van de bbq

  • Bereid de Spareribs voor zoals hierboven beschreven
  • Neem een goede olijfolie, en wrijf de Spareribs ermee in
  • Laat de barbecue op temperatuur komen, houdt deze constant op 150 graden, en maak een indirecte zone aan
  • Wrijf de Spareribs lekker in met de hieronder beschreven dry-rub
  • Goed inwrijven en maximaal 30 minuten laten intrekken
  • Wikkel de Spareribs dan in aluminiumfolie, laat deze niet scheuren, gebruik dan liever 2 stukken aluminiumfolie
  • Leg het gehele pakketje op de barbecue, niet op rechtstreeks vuur, maar op het indirecte gedeelte
  • Sluit het deksel
  • Draai het pakketje elke 30 minuten even om, om gelijkmatig te garen
  • Laat het pakketje ca. 2,5 uur garen
  • Haal ze dan van de barbecue en verwijder het aluminiumfolie
  • Smeer dan (met een kwastje) de Spareribs in met de hieronder beschreven marinade
  • Leg dan de Spareribs met het zachte vleesgedeelte weer op de barbecue, op het indirecte gedeelte,
  • Sluit het deksel en laat ‘m even 5 minuten doorgaren
  • Afhankelijk wat je lekker vindt, kun je de Spareribs nog een keer insmeren
  • Dan draai je de Spareribs om en smeer je deze kant ook in met de marinade
  • Sluit het deksel weer en laat ‘m wederom 5 minuten doorgaren
  • Herhaal deze stappen, minimaal 2 keer, door de marinade krijg je een lekkere gekaramaliseerde smaak
  • En dan ben je klaar, als het goed is, is het vlees zo lekker mals geworden, dat de botten er bijkans zo uitvallen
  • Eet smakelijk!

Ultieme Spareribs van de bbq

Sappige, malse en zo van het bot vallende Spareribs zijn gemakkelijk te maken. Probeer het eens. Wij adviseren je graag in de winkel, maar met deze bereidingstip, kom je al een heel eind. Wedden dat je je vingers erbij zal aflikken?

Overig vlees

Spareribs van de bbq voor 4 - 6 personen

Voorbereiding: ca. 30 minuten – Barbecue tijd: 2 uur 30 minuten – Totaal: ca. 3 uur – Moeilijkheidsgraad: gemakkelijk

Benodigdheden voor Spareribs van de bbq

  • 2 Mooie strengen Spareribs, ca. 2 kilogram
  • Barbecue (met ruimte voor indirect grillen)
  • Aluminiumfolie
  • Goede olijfolie

Ingrediënten

Dryrub:

  • Bruine suiker, 3 el
  • Zeezout, fijn, 3 tl
  • Zwarte peper gemalen, 2 tl
  • Komijnpoeder, 1,5 tl
  • Uienpoeder, 1,5 tl
  • Paprikapoeder gerookt, 1,5 tl
  • Cayennepeper, 1,5 tl (optioneel als je van scherp houdt)
  • Mosterdzaad gemalen, 2 tl
  • Knoflookpoeder, 1,5 tl

Mix het geheel goed door elkaar en klaar voor gebruik.

Marinade saus:

  • Barbecuesaus (goede kwaliteit), 2 kopjes (500 ml)
  • Bruine suiker, half kopje, ca. 125 gram
  • Stroop, ca. 65 ml
  • Witte wijn azijn, 100 ml
  • Worchester sauce, 2 tl
  • Zeezout, fijn, 1 tl
  • Zwarte peper gemalen, 2 tl
  • Paprikapoeder gerookt, 2 tl

Bereiding Marinade:

  1. Roer de ingrediënten goed door elkaar
  2. Doe het in een pannetje en breng aan de kook
  3. Laat het op laag vuur ca. 15 minuten sudderen
  4. Haal het van het vuur en laat het afkoelen
  5. Breng de marinade aan, als deze afgekoeld is

Tip:

Deze marinade kun je overigens goed bewaren, dus als je teveel hebt, bewaar het dan in een afgesloten potje in de koelkast. Zeker wel 1 maand houdbaar.